Şirket Avukatının Görevleri

Şirketin kuruluş aşamasından itibaren başlayarak hizmet sunduğu süre zarfında her türlü hukuki danışmanlık ihtiyacını yerine getiren ve sermaye düzeni ve artışından sözleşme evrakları da dahil hizmetlerini sunan mesleğe şirket avukatı denir. Şirket avukatı olarak nitelendirilen diğer bir isim ise hukuk müşaviri ile karşımıza çıkar. Şirket avukatının çalışma alanı içerisinde bulunan şirketler; limited, komandit ve anonim şirketlerdir.

ŞİRKET AVUKATININ GÖREVLERİ NELERDİR?

  • Şirketin mali işlerinin artış ve azalış işlemini kontrol ederek sermayesini dengede tutar.
  • Şirketin tamamını kapayan sözleşmelerin, alanı fark etmeksizin sözleşme kontrolü yapılmakta gerek duyulur ise güncelleme yapılır.
  • Şirketin ihtiyacı olan bütün hukuki bilgileri yansıtır ve hukuki danışmalık ihtiyacını tamamını karşılamaktadır.
  • Şirket adına gerçekleşen tahsilat işleminin icra işlemlerinde yer alır bu tarz işlemleri yönetir.
  • Şirket içindeki vergi uyuşmazlıkları çerçevesinde dahilinde hukuki işlemlerin gerçekleşmesine yardımcı olur.
  • Şirkete karşı açılan davaları takip ederek şirket yararına dava açar.
  • Şirket bünyesinde işçi ve işveren hakları iş hukuku çerçevesinde gözetilir.

ŞİRKET AVUKATININ SAĞLADIĞI FAYDALAR

Şirketin içerinde görev alan çalışanlar veya şirket yöneticileri, şirketin hukuki işlemlerinin değerlendirilmesinde tamamen kapsamlı ve doğru kanıya varamayabilirler. Tam da bu durumda bilir kişi olarak karşımıza çıkan şirket avukatları tüm hukuk alanları ile şirketin ticaret hukukuna elverişli olmasına olanak sağlamaktadır. Şirketlerin herhangi bir olay karşında zarar veya hata yapma olasılıklarını en aza indirgemek ve önüne geçmek için doğru bilgiler ekseninde şirket avukatlarının gerekliliğini vurgulamaktadır. Şirket avukatlarını şirket adına bir masraf görmeyip aksine şirket adına bir kazanç kaynağı olduğunu belirmeliyiz.

HANGİ ŞİRKETLER ŞİRKET AVUKATINA İHTİYAÇ DUYMAKTADIR?

Türk Ceza Kanunu uyarınca 332. Madde dâhilinde ve Avukat Kanunu’nun 35’inci maddesi ekseninde anonim şirketler, esas sermaye tutarının beş katı ve daha fazlasına sahipse bünyesinde sözleşmeli şirket avukatı bulundurmak zorundadır. Şirketteki çalışan sayısı 100’ ün üzerinde olan kooperatif şirketi bünyesinde sözleşmeli şirket avukatı bulundurmakla mükelleftir.

Şirket bünyesinde şirket avukatı bulundurmamaları her ay içerinde yazılan cezai işlemleri ödemek zorunda tutulmaktadır. Şirket avukatı bulundurma zorunluluğu bulunmayan limited ve adi şirketleri her şirket gibi şirket avukatına gereksinim duyulacak olaylar için bünyelerinde şirket avukatı bulundurmaları yararlarına olacaktır. İş hukuku ve ticaret hukuku oldukça geniş alanlara sahip olmalarından dolayı herhangi bir hatanın meydana gelmemesi için şirket avukatının ne derece önemli olduğunu vurgulamaktadır.